Elsa opererad !

Efter hennes senaste löp så blödde hon fortfarande och har haft feber i samband med löp så gjordes ett ultaljud på henne måndagen den 25 april för att se om det visade något, ev en pågående ”Pyo”.Hon har inte haft några direkta symtom men min magkänsla var rätt. Det visade förändringar på livmodern så jag bestämde att att Elsa skulle opereras/kastreras och det tyckte veterinären också och jag ville inte vänta för länge för det kändes som hon hade en tickande bomb i magen. Så jag vi fick en tid redan samma vecka, så på torsdagen den 28 april blev hon opererad. Den dagen så skulle egentligen jag och Wilma tävla i rallylydnad men jag strök mig för jag visste inte hur det skulle gå för Elsa, om hon skulle få stanna kvar eller komma hem samma hem samma dag.

Veterinären ringde på eftermiddagen att operationen hade gått bra och det var en ”Pyo”. Den var kraftigt förändrad och den var varfylld. Vilken tur att jag bestämde mig så fort. Elsa blir 11 år i sept och är egentligen ganska pigg och det vore tråkigt om hon skulle bli jättedålig i akut ”Pyo” då chansen att klara sig trots med intensivvård är mindre.
Nu har det gått snart en vecka och de första dagarna efter op. så låg vi nere i vardagsrummet, även husse, för jag jobbade natt på helgen så jag fick även sova där på dagen. Det gick men så mycket till sömn blev det inte och men framåt morgonen på tisdag gick vi upp och lade oss i sängen och Elsa blev lugnare då hon hade lite svårt att koppla av, konstigt att sova på ett ställe som man inte är van vid , tyckte Elsa.
Elsa var inte så pigg på att äta de första dagarna, så det var det största bekymret, fick även vattna henne till att börja med för hon ville inte spontant att gå att dricka. Sedan var hon väldigt lös i magen med det blev bättre när hon hon började äta igen och jag gav henne också pro kolin.
Ringde till veterinären i måndags då jag tyckte att såret var lite rodnat och lite svullet, och att hon inte ville äta. fick bara i henne småportioner.Hon bara vände bort huvudet, hon ratade allt kändes det som.
Vi fick en tid på eftermiddagen och det gjordes ultraljud och det togs prover. Ultraljudet visade att det såg bra ut, ingen fri vätska i buken men bukhinnan var lite förtjockad pga. att det stod lite vätska i mellan. Hon fick antibiotika, fick recept på det oxå som hon ska äta i 5 dagar, sedan fick hon dropp med elektrolyter. Elsa fick stanna några timmar medans droppet gick in och sedan på kvällen märkte jag en förändring, då var hon äntligen hungrig så hon fick lite mat och sedan har maten gått ner, även magen blev bättre.Hon har fått sk. skonkost, ris och färskfoder, vom og hundemat, det gillar hon och sedan dess har hon ätit.
Elsa tycker det är förbaskat tråkigt att vara sk sjukskriven och det ska hon vara i 2-3 veckor. Hon får bara rastas i trädgården, hållas i stillhet. Hon sover mycket men pigg annars,hon är pipig och gnällig, det var hon även innan. Hon har ingen feber, såret ser bra ut och det går åt rätt håll nu. Man får tänka på att hon inte går för mycket i trappor, (svårt att undvika då sovrummet är på övervåningen) så det blir bara upp på kvällen och ner på morgonen. Hon går upp och ner i soffan själv nu. Hon har en ”body” på sig och krage ibland och det ska hon ha tills stygnen är tagna och det görs i nästa vecka, på onsdag.

Hej hopp 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s