Det blir inte riktig som man tänkt sig!

Ett låångt inlägg men det har gått flera månader sedan jag skrev något här men lusten har inte riktigt infunnit sig för att skriva något och att dela med sig.

Det har varit tungt och nattsvart stundtals och oroligt. Vi skulle startat i rallylydnad i juli månad, äntligen och bara ha kul och se vad vi stod. Vi hade bara ett kval.resultat kvar till diplom. Men promenaderna med JoJo var inte riktig sig lika, hon sackade efter och ville inte riktigt hänga med. Jag trodde det var att det var för varmt ute men vi försökte gå när det var som svalast. Kände att det var något som inte riktigt stämde.
En vecka innan tävling tänkte jag att det kanske hade något med hennes rygg att göra, klämde lite försiktigt och hon reagerade. Jag ringde då till hundfysioterapeuten Natalie på Trestads Hundfysik i Grästorp och frågade om hon hade tid att känna över hennes rygg. Jag var rädd att hennes L7S1-syndrom hade börja ge sig till känna. Hundar är väldigt bra på att dölja smärta så det får göra rejält ont för att de ska visa något.
Visst var det så, hon hade ont i ryggen och i höfter. Ordinerad vila minst en vecka med smärtlindring med Metacam i 7 dgr som jag hade hemma, inga promenader alls, bara i trädgården och sedan tillbaka efter ca 14 dgr för koll igen. Det var ingen bättring alls så hon fick börja äta Onsior och denna gång 10 dgr och inga promenader, bara vila. Tillbaka igen efter avslutad dos och genomgång av kroppen. Hon ömmade ff över rygg och höfter så vi började diskutera vad vi skulle göra härnäst efter 4 veckors vila och ingen förbättring. Vi bestämde att gå vidare med göra en s.k slätröntgen av rygg och höfter först och sedan en ev. remiss till ortopeden i Göteborg beroende på vad man såg på röntgen. Den 2 september fick vi en tid här på Grästorps Veterinärklinik & Rehab. Svaret finns att läsa här , ingen rolig läsning med tanke på att hon inte är så gammal, fyller 5 i november.
HEMGÅNGSRÅD JOJO: ÖVERGÅNGSKOTA/SACRALSERING AV L7, HD/KRONISK ARTROS OCH SPONDYLOS:
Jojo har en medfödd missbildning av L7 i ländryggen, en övergångskota. Denna har resulterat i en enkelsidig höftledsdysplasi och tyvärr har hon nu utvecklat relativt kraftiga artrosförändringar i sin vänster höft. Hon har också ventrala spondyloser, benbryggor mellan två ländryggskotor och mellan två bröstryggskotor, även dessa kan orsaka stelhet och smärta i ryggen. Spondyloserna har sannolikt utvecklats för att stabilisera hennes rygg som blir snedbelastat av hennes sneda bäcken pga övergångskotan. När spondyloserna är ”färdiga” gör de sannolikt inte lika ont utan gör hunden mer stel, men nu när de håller på att bildas kan de vara rätt så smärtsamma. Vi kan inte se att det ser tät ut mellan L7-S1 på slätröntgen och ser ingen indikation på att Jojo måste genomgå en CT eller MR undersökning av ländryggen i nuläget, men det kan såklart ligga nerver i kläm där som vi inte ser. 

Vi börjar med att behandla Jojo med Cartropheninjektioner mot artrosen, för att dämpa inflammationen och lindra smärtan. Planen är 4 injektioner med 5-7 dagars intervall, återbesök till veterinär när fjärde sprutan ska ges. Läs gärna mer om Cartrophen här: https://n-vet.se/cartrophene/

Sedan utvärderar vi hur hon svarat på medicinering och fortsatt rehab, blir hon inte bättre är planen att addera Gabapentin mot nervsmärta då en kroniskt inflammerad led utveklar överkänsliga nervänder. Man kan behöva ge henne Onsior eller annat nsaid vid behov. Det finns även en relativt ny medicin, Librela, som ges som injektioner hos veterinär som kan vara ett alternativ för Jojo. 

Fortsatt rehab för att mjuka upp muskler och lindra inflammation med laserbehandling etc är att rekommendera. Tänk på att hon inte får bli blöt och kall så täcke på vid busväder, alltid varma upp innan hon får springa lös och försök undvika för repetitiv träning och snabba vändningar. 

Med en bra smärtlindring så hoppas jag att hon kan få ett bra hundliv ändå om än något förkortat.

❤ ❤

JoJo i sitt gröna kamouflage-täcke 😉

Författare: JoJo & Sally

Hundnörd som älskar Engelsk springer spaniels och katter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: